برای انتخاب شغل مناسب، معیارهای متعددی وجود دارد، در حدی که معمولاً هنگام بحث از تصمیمگیری انتخاب شغل حقوق، جو محیط کار، تطبیق شخصیت فرد با نیازهای شغل، فرصت یادگیری و مانند اینها از معیارهای انتخاب شغل هستند.
در میان این معیارها، یکی از موارد شناختهشده که دربارهاش فراوان گفتهاند، تطبیق ویژگی های شخصیتی فرد با موقعیت شغلی است.
کسانی که از تطبیق شغل و شخصیت صحبت میکنند، این فرض را پذیرفتهاند که برای هر موقعیت شغلی، میتوان یک پروفایل شخصیتی ایدهآل تعریف کرد و گفت: هر چقدر پروفایل شخصیتی یک نفر به این پروفایل مطلوب نزدیکتر باشد، میتوان انتظار داشت که در این شغل، موفقیت و رضایت بیشتری را تجربه کند.
تا همین جا هم اگر بخواهید کمی وسواس علمی بهخرج دهید، ابهامها و اشکالات متعددی قابل طرح است برای مثال آیا موفقیت شغلی الزاماً به معنای رضایت از شغل هم هست؟ آیا هر کس رضایت شغلی داشته باشد، الزاماً فرصت پیشرفت شغلی هم خواهد داشت؟ سهم تطبیق شغل و شخصیت، در پیشرفت شغلی چقدر است؟ آیا فاکتورهای بسیار مهم دیگری وجود ندارند که این تطبیق در مقایسه با آنها، بیاهمیت تلقی شود؟
اینها صرفاً نمونههایی از ابهامهایی است که ممکن است در ذهن شما – یا هر کسی که کمی نسبت به مفاهیم، دقت و وسواس دارد – شکل بگیرد. اما در عین حال، ظاهراً این یک اصل پذیرفتهشده است که تطبیق شغل و شخصیت چیز خوبی است و مستقل از اینکه نتیجهاش دقیقاً چیست، میتوان اطمینان با روحیهی من سازگار نیست
همهی ما اصطلاحهای شخصیت یا تطبیق شغل و شخصیت را بهکار نمیبریم، اما همین مفهوم را به شکلهای دیگری بیان میکنیم.
با روحیهی من سازگار نیست
مثلاً میگوییم: «حسابداری با روحیهی من سازگار نیست» یا اینکه: «این شغل هر روز یک دردسر تازه دارد و من تحمل این قدر تنش و تغییر را ندارم»، همچنین ممکن است بگوییم «این شغل به خاطر سفرهای متعدد، نیاز من را به تجربهی فضاها و فرصتهای جدید، ارضا میکند.» این نوع صحبتها همگی به نوعی به تطبیق شغل و شخصیت اشاره دارند.
شخصیت را با کدام معیار میسنجیم و تعریف میکنیم
دیدگاههای بسیار متنوعی در زمینهی شناخت شخصیت و ویژگی های شخصیتی وجود دارد روانشناسان انسانگرا مثل راجرز و مزلو در بررسی شخصیت، به نیازهای انسانی توجه داشتهاند. وقتی آنها از رابطه شغل و شخصیت میگویند، منظورشان این است که شغل، باید بستری برای شکوفایی شخصیت ایجاد کند و نیازهای اولیه را فراهم کند تا فرد، فرصتی برای فکر کردن به نیازهای لایههای بالاتر داشته باشد.
کسانی هم مثل آلپورت، بحث صفات شخصیتی را مطرح کردهاند؛ آنها معتقدند که برای هر شغل، میتوان فهرستی از صفات شخصیتی را که برای آن شغل مناسب است تعیین کرد.
وقتی میگویید برای این موقعیت شغلی، فردی رازدار، با حوصله، دقیق، دارای پشتکار، منطقی و اجتماعی لازم است، به سراغ شخصیتشناسی صفاتی رفتهاید.
تست شخصیت MBTI سوشیانت مناسب شما
اگر فرض کنیم که شما به تطبیق شخصیت و موقعیت شغلی توجه دارید و آن را مهم میدانید، و نیز اینکه تیپشناسی MBTI برایتان جذاب و مقبول است، میتوانیم بگوییم تست شخصیت MBTI سوشیانت تست شما را راضی میکند.
مهمترین مزیت تست شخصیت MBTI سوشیانت در این است که مخاطبان خود را کسانی در نظر گرفته که با شخصیت شناسی MBTI آشنا نیستند و حتی شاید تست MBTI ندادهاند.